Bekijk het!

Ta

ster

Ogen in de rug

Camera’s zijn werkelijk overal te vinden, miljarden, in smartphones, winkels, parkeergarages, fietstunnels, drones, satellieten, langeafstandsraketten, weerballonnen. Een camera in de oorbel van uw vriendin, zodat u op uw iphone kunt controleren of ze werkelijk uit strandwandelen is met haar vriendin, of van de helling gaat met   die skileraar uit Lech, die u vreemd genoeg plots al te vaak bij u  in Mariaveen treft, in de broodjeszaak op de hoek. Je hebt intelligente camera’s in de deurbel die u via gezichtsherkenning feilloos weten te vertellen of u  te doen hebt met een bijbelcolporteur of een collectant die direct van de stoep kunnen worden verjaagd door de ingenieus ingebouwde pepperspray die bezoeker bij het aanbellen in zijn smoel krijgt. En de  stramme Hannes kan worden toegerust met een mijnwerkershelm met daarop een camera met flits. Vooral erg in zwang in Yemen, vanwege de alarmbel die afgaat tijdens de …huwelijksnacht als het maagdenvlies mocht ontbreken bij de bruid.

Overal camera’s. Behalve waar je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld op de achterkant van die vijftonner met oplegger,  of die twee meter hoge elektrische SUV waar u achter staat. en wat zegt de verkeerswet? Als de donder zo’n ding aangeschaft, of wilt u soms een bekeuring? — Nou nee. In het geval dat u overreden wordt, is dat uw eigen schuld. U had moeten uitkijken. Ook al bent u blind, of doof en staat u nietsvermoedend met de rug naar dat monster gekeerd. Want nou komt het: vrachtwagens en ook personenauto’s  hebben een dode hoek. Op dat feit ben ik gewezen, de laatste twee keer dat ik van de sokken ben gereden. Niks aan te doen. U hoort drie meter afstand te houden van een stilstaande vrachtwagen, zo werd ik verwijtend toegesproken. Krijg nou wat. Je staat op de parkeerplaats in een hevige discussie gewikkeld met iemand over dode hoeken. U zet een stap achteruit. en u dondert in een mangat. Tja. U moet ook niet zomaar achteruit lopen. We hebben nou eenmaal geen ogen in de rug. Je kan van alles tegenkomen op je weg achteruit: een beerput, een trapgat, een ravijn. Zit u nu in datzelfde geval in een vrachtwagen dan mag u dat wel, blind achteruit, al dan niet met een piepje. 

Nou zou je zo’n achteruitkijkcamera gewoon verplicht kunnen stellen, net als de …achteruitkijkspiegel. Kleine uitgave groot gemak. en het zou honderden doden schelen per jaar. De dode hoek had allang tot het verleden kunnen behoren. Gewoon een simpele camera waar die hoort: ogen in je rug. Maar zo ver zijn we nog lang niet. Daarvoor moet eerst het besef doordringen dat het heel  vanzelfsprekend is   , een camera achterop je auto. en dat er dus ook niets in de weg staat om dat gewoon verplicht te stellen, net als een claxon of een rem. Voor het zover is, moet er eerst een nieuwe camera worden uitgevonden. Voor het detecteren van blinde vlekken in de samenleving.

   © 2023