Bekijk het!

Taster

Vermoorde onschuld  

Als de pleuris weer eens uitbreekt in het Midden-Oosten, de Balkan of een ander kruitvat, kan de publieke opinie het uiteraard niet stellen zonder de mening van een generaal. Dit keer was het de beurt aan Ton van Loon,  generaal buitendienst der Nederlandse strijdkrachten. De haarscherpe visie van deze bevelhebber in het radioprogramma Sven op 1 liegt er niet om: hij omschrijft ondermeer het conflict in Oekraïne, op de Balkan,  in Gaza als de terugkeer van de barbaarse middeleeuwen. Nou ja, bijna, dan. 

Als we deze generaal – goddank buiten dienst – mogen geloven, heeft de wereld sinds de middeleeuwen alleen nog beschaafde oorlogen gekend, met inbegrip van wereldoorlog nummertje een en twee en de holocaust. De Franse revolutie, de Napoleontische oorlogen, Tja, ach, oorlogen, eigenlijk meer schermutselingen, die volkomen in het niet vallen bij de gruweldaden  van de Hamas waarmee de westerse media wordt overspoeld. Honderden, wie weet wel duuzenden doden. Mensen vermist, ontvoerd, verkracht. Iets wat je in een moderne, nette  oorlog toch helemaal niet zou verwachten. Schandelijk. ‘Je kunt je gewoon niet voorstellen dat hamas de veiligheid van haar eigen burgers in gevaar brengt. Zo ga je niet met elkaar om,’ meent de opperbevelhebber in ruste. Dat is toch niet van deze tijd. Je zou toch denken dat ze de gemiddelde soldaat  of terrorist wat meer manieren zouden hebben bijgebracht sinds de renaissance. Eerst netjes je dienstpet afnemen voor je iemand neer maait. En die mevrouw tijdens het verkrachten steeds met twee woorden blijven aanspreken. En als je onthoofd wordt, een stropdas om. Dat is wel zo netjes.   

Misschien toch handig voor deze meneer om zijn historische kennis wat bij te spijkeren.   Eerst maar eens rustig beginnen, met boekjes van Dick Bruna, of zo, met dat konijn. en dan langzaam omhoog werken via WG van der Hulst naar Machiavelli en Von Clausewitz. 

Ik weet niet wat ik zorgwekkende moet vinden: de bespiegelingen van deze militair, of het feit dat iemand als hij deel uitmaakt van de hoogste echelons van onze strijdmacht. Iemand die verkeert in de illusie dat oorlogen volgens de regels worden gevoerd.Ja hoor, het bombardement van Rotterdam, Dresden, Hirosjima, allemaal netjes volgens de regels. Zyklon B, Napalm, agent orange, Russisch mosterdgas op Syrië, drones, meer dan een miljoen Amerikaanse bommen op burgerdoelen in het Midden-oosten. Zonder oorlogsverklaring vooraf. Van een land dat zich niet onderwerpt aan het internationale Strafhof in Den Haag.  en schijt heeft aan mensenrechtenverdragen, waarvan het de meeste niet heeft ondertekend, kortom, een land dat alle regels aan zijn laars lapt. En goed voorbeeld doet nou eenmaal goed volgen.  

En wat doe je tegen een redeloze vijand waar gewoon geen fatsoenlijke afspraak meer mee te maken valt? Die moet in de pan gehakt. En daar hebben we tonnen munitie voor nodig, mankracht en inlichtingen, inlichtingen, inlichtingen, benadrukt de generaal.. Maar ja, om van al die info vla te kunnen maken heb je weer net iets nodig waar het ten enenmale aan ontbreekt in ’s lands legertop: gezond verstand, verstand, verstand.

© 2023

Taster