Bekijk het!

Opzouten

Bekijk het Taster

Ouderen moeten opzouten. Om te beginnen In elk geval die bejaarden die in hun uppie een heel huis bezetten. Da’s niet eerlijk, o nee, , dreint de een of andere Calimero in weer eens een talkshow voor de NPO. De woningmarkt zit muurvast, dus, moeven, dames en heren. De jeugd moet aan de bak.

 Tja, hoe gaan we dat aanpakken. Als ik het goed begrepen heb, moeten we straks het huis uit bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Eigenaar of niet. En dat geldt voor alle inkomensgroepen?? Ook  Voor die riante villabewoners met een onbelaste fortuinen, opgetast     op een Maltese sluikrekening? Of geldt dit alleen voor Jan modaal en sub-modaal? En waar leggen we die ophoeplgrens? Bij negentig jaar? Tachtig? Of bij de pensioengerechtigde leeftijd: Nou, vooruit, meneer Bakkenes, welgefeliciteerd met uw pensioen . U krijgt nog 40 vierkante meter.  Mocht u tachtig willen worden, dan wordt uw woonruimte gehalveerd naar twintig. En na uw negentigste krijgt u nog een aardig plekje bij het raam.. Boft u even. Maar na honderd is het toch echt exit geblazen, meneer Bakkenes.

Dat zou je kunnen doen. Die ouwetjes doen toch niks terug. Een brutale vlerk heeft de halve wereld, tenslotte.  

Als we toch bezig zijn, weet ik het nog beter gemaakt. Wat dacht je hiervan: al die lui die hier geen woonruimte kunnen vinden, moeten verplicht emigreren. Als iemand na een jaar hier nog geen passend onderkomen heeft, is hij persona non grata. Hij wordt automatisch geroyeerd uit het bevolkingsregister. Het is even doorpakken, maar de voordelen zijn er dan ook naar: ondernemers zullen of aanzienlijk het salaris moeten verhogen om de woonkosten van het personeel te kunnen dekken. Of de huren en waarde van de woningen moeten drastisch omlaag, willen we genoeg piepeltjes hier houden om het werk te doen. Dat noem ik nog eens marktwerking.  

Wat je ook zou kunnen doen, als je genoeg gezond verstand zou hebben, is onmiddellijk de vrije markt uit de sociale woningbouw halen. Weg met de patsers in hun maserati’s. En met Stef Blok, voormalige VVD-minister van wonen die in 2015 onze sociale …huurwoningen op de internationale markt voor een habbekrats heeft verpatst aan een stelletje strotafsnijders, in de volksmond ook wel speculanten, om  ze voor woekerhuren in de vrije markt te zetten. Ik stel voor dat hij die stuk voor stuk  van zijn rijke vriendjes terug moet kopen, op eigen kosten. Die mag hij verhuren voor vijftig  piek in de maand. Inclusief gas en licht.

© 2022